 |
Sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi için uygulanan "pestisit", yanlış ve bilinçsiz kullanıldığı takdirde hem çiftçiler hem toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor.
|
|
 |
Sağlikli Beslenme ile Nasil Zayiflanir
|
|
 |
Dr. Yavuz Dizdar, "Depresyondan korunmak için kış aylarında kokusu, aroması yüksek sebze ve meyveleri tüketin.
|
|
 |
Uzmanlar kansere karşı çiğ sebze ve meyveyi öneriyor.
|
|
 |
Yumurtanın domates, maydanoz, yeşil sebzeler, turunçgiller gibi sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmesi besin değerini arttırıyor.
|
|
 |
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, içerdikleri vitaminler ve minerallerle her biri şifa deposu olan meyvelerin buna karşın aşırı tüketildiğinde fayda yerine zarar verdiğini vurguladı.
|
|
  |
Prof. Dr. Demirağ: "Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletin, en az 15 dakika yıkayın" "Gıdaların üzerindeki pestisit dediğimiz tarımsal ilaç kalıntıları kansere ve birçok hastalığa neden oluyor" "Sebze meyvelerin 1 litre suya 1-2 damla sirke damlatılarak bir süre bekletilmesini ve en az 15...
|
|
 |
Her ne kadar diğer meyvelerin gölgesinde kalsa da zengin içeriğiyle çok sağlıklı bir tercih olan kivinin faydalarını Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlatıyor.
|
|
 |
Gün boyunca değişik vitamin ve minerallere ihtiyaç duyan vücut için meyvelerin tek tip değil "meyve salatası" olarak tüketilmesi öneriliyor.
|
|
  |
?Sebze ağırlıklı beslenme lenfoma riskini yüzde 40 azaltıyor?
|
|
 |
Kanada'daki McGill Üniversitesi, patatesin şişmanlatıcı değil, zayıflamaya yardımcı bir sebze olduğunu ortaya çıkardı.
|
|
 |
Her öğünde tüketebileceğiniz 5 mucize sebze sayesinde daha hızlı zayıflayabilirsiniz.
|
|
 |
Ebegümecinin yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç olarak kullanılır.
|
|
 |
Özel Hayat Hastanesi'nden Diyetisyen Dilara Süngü Bulut, yaz mevsimini daha da güzel hale getiren meyvelerin tüketiminde porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
|
|
 |
Uzmanlar, bu gıdaların mutlaka beslenme programına eklenmesi gerektiğini belirtiyor. İşte kanserden tansiyona, kansızlıktan göz yorgunluğuna kadar iyi gelen kuru meyvelerin faydaları.
|
|
 |
Sebze ve meyvelerdeki bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için pestisit adı verilen maddelerin kullanıldığını belirten Emsey Hospital Beslenme ve Diyet uzmanı Gökçe Bönce, bu maddelerin sağlığı tehlikeye soktuğunu söyledi.
|
|
 |
WHO raporları ve Türkiye'ye özgü beslenme rehberinde belirtildiği üzere vücut ağırlığının denetimi ve yeterli ve dengeli beslenme için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir.
|
|
 |
Koronavirüse karşı hijyenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, sebze ve meyveleri yemeden önce 5 dakika sirkeli suda bekletmek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr.
|
|
 |
Birkaç gündür yaşanan zehirlenme vakaları üzerine açıklama yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Zülal Yalçın, sebze ve meyve alanları uyardı.
|
|
 |
Kanser öncesinde, sırasında ve sonrasında beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Andaç Öztürk, bu dönemde meyve ile sebze tüketiminin önemine dikkat çekti.
|
|
 |
Bursa-İzmir Otoyolu'nda maden ocağına dinamit taşıyan kamyon, sebze yüklü kamyonetle çarpıştıktan sonra devrildi. Kazada dinamitler yola savruldu ve İzmir istikameti ulaşıma kapatıldı.
|
|
  |
Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, aşırı sıcaklar nedeniyle çocuklarda yaz ishali görülmeye başladığını belirtti. Hijyen ve gıda tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, evde hazırlanan gıdaların buzdolabında saklanması ve sebze-meyvelerin uygun şekilde yıkanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, havuz ve deniz suyuna dikkat edilmesi gerektiğini ve aşırı sıcaklarda güneşe çıkılmaması gerektiğini belirtti.
|
|
 |
Burhaniye Belediyesi, vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi, güvenilir bir ortamda alışverişlerini yapabilmeleri için pazar yerlerindeki ve fırınlardaki denetimlerini yoğunlaştırdı. Belediye ekipleri, pazarın ve tezgahların düzeni, sebze ve meyvelerin uygun şartlarda satılıp satılmadığı, fiyat etiket kontrolü, fırınların temizliği ve ürünlerin gramajı gibi konularda denetimler yapıyor.
|
|
  |
DİYETİSYEN Gamze Söylemez, pandemi sürecinde beslenmenin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, iyi beslenme için antioksidan zengini sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi.
|
|
 |
Mevsim geçişiyle birlikte zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için taze meyve-sebze ve bakliyattan zengin beslenme önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
|
|
 |
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Ersoy, koranavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde en az 2 litre su içilmesinin ve 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
|
|
  |
Medicana Bursa Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, organik ürünler kadar mevsiminde sebze ve meyve tüketmenin kanser riskini azalttığını söyledi.
|
|
 |
Sonbahar geldi, kış mevsimi için evlerde hazırlıklar başladı. Pazardan onlarca kilo sebze ve meyve alınıyor, konserveler yapılıyor.
|
|
  |
Lahana yaprağı çok çeşitli kullanımları olan bir sebze. Lahana ile çorba, turşu, salata ve daha bir çok çeşit yemek yapabilirsiniz.
|
|
 |
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, et, sebze ve meyveyi rahatlıkla çiğneyemeyen takma protez kullanıcılarının, besinleri çiğnemeden yuttukları için hem iyi beslenemediklerini, hem de kilo aldıklarını belirtiyor.
|
|
  |
Manisa'da anne Burçin Karababa, kızının yediği gıdalardan alerji olması sonucu doğal gıdaya yöneldi ve ABD'den kırmızı solucan getirerek gübresinden organik sebze yetiştirdi.
|
|
  |
Kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan meme kanserinden, taze meyve ve sebze tüketilerek korunulabileceği bildirildi.
|
|
 |
Prostat hastalığını önlemek için sebze ve balık tüketin. İşte uzman önerileri...
|
|
 |
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üretimi yapılan dikensiz ve çekirdeksiz narın hasadında sona gelindi. Narın, geçen yıla göre hasadında hava şartları sebebiyle 20 gün gecikme yaşandı. Gazipaşa'da yapılan tarımsal üretimle her tülü sebze ve meyve ile tropikal meyvelerin yetiştiği belirtilirken, üretici Ayhan Yılmaz, narın geç olgunlaşmasının hasada 20 gün gecikmeyle başladığını ve 21 Eylül'de hasadın tamamlanacağını söyledi. Yılmaz ayrıca, narın suyunun da sıkıldığını ve sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirtti.
|
|
 |
Prof. Dr. Esin Korkut, sıcak havalarda su ve gıdaların bozulmasıyla mide ve sindirim hastalıklarının arttığına dikkat çekti. Mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin tüketilmesi ile geçebilen hastalıkların belirtileri bulantı, kusma ve ishaldir.
|
|
 |
Prof. Dr. Esin Korkut, sıcak havalarda su ve gıdaların bozulmasıyla mide ve sindirim hastalıklarının arttığına dikkat çekti. Mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin tüketilmesi ile geçebilen hastalıkların belirtileri bulantı, kusma ve ishaldir.
|
|
 |
Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan bir sebze meyve deposunda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangın sonucu maddi hasar meydana geldi.
|
|
 |
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmada Erzurum'da doğal olarak yetişen ve sebze olarak kullanılan yöre bitkileri ele alındı. Araştırmaya göre, bölgede sebze tüketimi düşük olduğu için yörede doğal olarak yetişen yabani bitkiler sebze olarak değerlendiriliyor.
|
|
 |
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmada Erzurum'da doğal olarak yetişen ve sebze olarak kullanılan yöre bitkileri ele alındı. Araştırmaya göre, bölgede sebze tüketimi düşük olduğu için yörede doğal olarak yetişen yabani bitkiler sebze olarak değerlendiriliyor.
|
|
 |
Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ulkar Heydarova, kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar hakkında açıklamada bulundu.
|
|
 |
Ramazan sonrasını sebze yemekleri ile geçirin Şerbetli tatlı yerine, alternatiflerine yönelin Ramazan ayının sona ermesiyle oruç tutanların beslenmesinin nasıl olması gerektiğini uzmanı anlattı.
|
|
 |
AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, koronavirüsten korunmak için C vitamini ve antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeleri önerdi.
|
|
 |
İSTANBUL ve Tekirdağ'da ıspanak yiyen çok sayıda kişi zehirlenme belirtileri görülmesi üzerine Doç. Dr. Seda Genç, sebze ve meyveleri doğru yıkamanın önemli olduğunu söyledi.
|
|
 |
Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, belediye halini by-pass ederek pazara sürülen sebze ve meyvelerin denetlenmediğine dikkat çekerek, tüketicileri zehirli ya da bozulmuş olabilecek bu tür yiyeceklerden uzak durmaya çağırdı.
|
|
 |
Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, besin maddeleri sayesinde hastalıklardan korunulabileceğine, sağlığın düzeltilebileceğine ve yaşam süresinin uzatılabileceğine inandığını söylüyor.
|
|
 |
Sonbaharda güneşin bıraktığı izleri iyileştirmek için bu besinleri tüketin...
|
|
  |
İNGİLTERE Sağlık Bakanlığı Genom Bilimi Politikası Direktör Yardımcısı Dr. Mark Bale, Kovid-19'la ilgili İngiltere'de yürütülen önemli bir araştırmaya dair detayları, Demirören Haber Ajansı'na anlattı.
|
|
 |
Iğdır'da yedikleri ev tipi sebze konservesinden zehirlenen kadın hayatını kaybetti, eşi yoğun bakım tedavisiyle hayata tutundu. İlgili haberde, Iğdır'da yaşayan bir çiftin ev tipi sebze konservesi tüketmesi sonucu kadının hayatını kaybettiği, eşinin ise yoğun bakımda tedavi gördüğü belirtiliyor. Haberde ayrıca, konserve tüketimi sonucu ortaya çıkan semptomlar ve önlemler hakkında bilgiler yer alıyor.
|
|
 |
Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan sebze meyve deposunda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangın, tesisin içinde yer yer küçük çapta devam eden yangınlara müdahale eden itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın sonucu sebze meyve deposunda ve üst kattaki evin mutfak kısmında maddi hasar oluştu.
|
|
  |
Ramazan ayında beslenmeye dikkat Ramazan'da bağışıklığı yüksek tutmak için bol koyu yeşil yapraklı sebze tüketilmeli Diyetisyen Gamze Söylemez, Ramazan ayında beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek özellikle bağışıklığın düşmemesi için bol koyu yeşil yapraklı sebze...
|
|
 |
Koronavirüsten korunmak için güçlü bağışıklığın önemine dikkat çeken Öğr. Gör. Sema Aykol Faikoğlu, bağışıklık sistemini güçlendirecek meyve ve sebze önerilerinde bulundu.
|
|
 |
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, artan hava sıcaklıklarına karşı her bireyin günde 2,5 litre su içmesi gerektiğini belirterek bunun mümkün olmaması halinde taze meyve ve sebze tüketilmesi önerisinde bulundu.
|
|
 |
TÜM kan kanserlerinin yaklaşık yarısını lenfomaların oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. İhsan Karadoğan, "Aklınıza gelebilecek her hastalığı taklit etme potansiyeline sahip olan bir hastalıktır ve hangi organı tutarsa ona göre bir belirti ile ortaya çıkar" dedi.
|
|
 |
Lahana, C ve K vitamini kaynağı olarak mükemmel bir besindir. Ayrıca lif içeriği zenginliği kabızlık, mide ülseri, şişmanlık gibi sorunları engellemeye birebirdir.
|
|
 |
Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda nasıl sağlıklı beslenileceğine dair önerilerde bulundu.
|
|
 |
Düşük enerji içermekle birlikte (sadece 16 kcal/100g) yağ asitleri açısından bu kadar zengin ve işlevsel olması şaşırtıcı bir durum.
|
|
 |
Kanseri önleyici etken maddeler içeren karnabahar yapraklarını atmadan önce bir düşünün...
|
|
 |
Sebzelere burun kıvıran çocukları, bu sebzelerin tatlarına bakmaları için çıkartma gibi küçük şeylerle ödüllendirin.
|
|
 |
Okul öncesi dönemde havuç ve kereviz gibi sebzelere burun kıvıran çocukları, bu sebzelerin tatlarına bakmaları için çıkartma gibi küçük şeylerle ödüllendirmenin işe yarayabileceği bildirildi.
|
|
  |
Dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen yaklaşık 1 metre uzunluğa, 50 cm çapa ve 40 kilo ağırlığa ulaşabilen jackfruit meyvesi yetiştiği yerlerde "Meyvelerin şahı" olarak adlandırılıyor. Saç telinden tırnak ucuna kadar vücuda faydalı vitaminleri barındıran jackfruit diyet yapmak isteyenler için de mucizevi bir meyve. İşte jackfruitin faydaları.
|
|
 |
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin yaz aylarında ek yük taşıdıkları ve kilo aldıkları için zorlandıklarını belirtti. Hamilelerin vücut ısısının artması nedeniyle sıcakları daha fazla hissettiklerini ifade eden Buyru, bol su içmeye özen göstermeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, karbonhidrattan kaçınılması ve taze meyve, sebze ve salata tüketilmesi önerisinde bulundu. Hamilelerin güneşten korunması için 11.00-16.00 arasında dışarı çıkmamaları ve açık renkli, pamuklu veya keten kıyafetler tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Buyru, enfeksiyon riskini azaltmak için ıslak mayoyla oturulmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, el ve ayaklarda görülen şişmelerin tansiyon kontrolü ve dinlenmeyle azaltılabileceğini ifade etti.
|
|
  |
Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ve pişirme konusunda uyarılarda bulundu. Bayramın ilk gününde et tüketilmesini önermeyen Tekay, etin 24 saat boyunca soğuk ve serin bir ortamda bekletilmesi ve dinlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca etin miktarı kadar pişirme yönteminin de önemli olduğunu vurgulayan Tekay, sebzelerle birlikte pişirilmesi ve kızartmadan uzak durulması gerektiğini söyledi. Kahvaltıda ağır yiyeceklerden uzak durulması ve bol yeşillik ve sebze tüketilmesi önerisinde bulunan Tekay, ara öğün yapmanın da önemine dikkat çekti.
|
|
 |
Diyetisyen Halime Besler, bayram sofralarında yer alan çeşitli yiyeceklerin fazla tüketime yol açabileceğini söyleyerek, "Ramazan Bayramı'nın havaların ısındığı günlere denk gelmesi nedeniyle, akşam yemeğinde taze ve mevsimsel meyvelerden yapılmış meyveler veya yine mevsimsel meyvelerin...
|
|
 |
Ramazan ayında tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahtınur Yılmaz, "İftardan sonra ağır şerbetli tatlılar yerine, 1-2 saat geçtikten sonra sütlü tatlılar veya meyvelerin tercih edilmesi daha uygun olur.
|
|
 |
Emine Erdoğan, Mamak Belediyesi tarafından kurulan Ekolojik Köy ve lavanta bahçelerini ziyaret etti. Köydeki ekolojik tarım uygulamaları hakkında bilgi alan Erdoğan, ata tohumundan üretim yapılan bahçede meyve ve sebze topladı. Ayrıca lavanta kullanılarak üretilen yağ, sabun ve kolonyaların satıldığı yeri de ziyaret etti. Emine Erdoğan, köydeki üretim tekniklerini ve doğa koruma yöntemlerini öğrenerek, ekolojik tarımın önemine dikkat çekti. Lavanta bahçesinde çocuklarla sohbet eden ve hasat yapan Erdoğan, köyde üretilen ürünlerin satıldığı marketi de gezdi.
|
|
 |
Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde bulunan Fatih İlkokulu öğrencileri, okulun bahçesinde yetiştirdikleri sebzeleri hasat etmeye başladı. Öğrenciler, mayıs ayında dikilen sebze fidesiyle domates, salatalık, biber, altın çilek ve kavun yetiştirerek, bu ürünleri hasat edip yemekten büyük bir sevinç duydu. Ayrıca, geçen yıl dikilen meyve ağaçları da bu yıl meyve vermeye başladı. Okulun bahçesinde tarım ve doğa sevgisiyle büyüyen öğrenciler, geleceğin sağlıklı nesilleri olma yolunda önemli adımlar atıyorlar ve topluma ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetişiyorlar.
|
|
  |
Koru Ankara Hastanesi Diyetisyeni Selin Şener, Kamu Personel Seçme Sınavı'na girecek adaylara yeşil ve koyu yapraklı, Omega-3 içeren sebze ve meyve tüketilmesi, su içiminin artırılması, baharat ve fast food ürünlerinden kaçınılması ve daha önce tüketilmemiş besinin sınavdan önce alınmaması yönünde tavsiyelerde bulundu.
|
|
 |
Yenimahalle Belediyesi'nin kurum doktoru Serdal Taş, Kurban Bayramı öncesi aşırı et ve şeker tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Taş, sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, hayvansal kaynaklı proteinlerin dozunda tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gerektiğini, aşırı et ve şekerleme tüketiminin çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini ve etlerin saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şekerli ve şerbetli ürünler yerine sütlü tatlılar tercih edilmesi gerektiğini de vurguladı.
|
|
 |
Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Baş Diyetisyeni Fatma Yasemin Altunay Kuşcu, Kurban Bayramı'nda tüketiminin artması beklenen etin pişirilmesi konusunda uyarıda bulundu. Kuşcu, yeni kesilen etin kızartılmasını istemediğini ve mümkün olduğunca haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, etlerin kendi yağında pişirilmesi önerilirken, kalp damarı hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olan hastalarda yağ miktarına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Etin dinlenmesinin de önemli olduğu belirtilirken, Kurban Bayramı sabahında mutlaka kahvaltı yapılması gerektiği ve günde 2 litre su içilmesi, sebze ve meyve tüketimi artırılması önerildi.
|
|
 |
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, çocuklarda obezitenin arttığını ve nedenlerini açıkladı. Kötü beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite ve sebze tüketiminin yetersizliği gibi faktörlerin obeziteye neden olduğunu belirten Koçan, obezitenin çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilediğini söyledi.
|
|
 |
İnsanların en sık tükettiği meyvelerin başında gelen karpuzla ilgili bir bilgi, duyan herkesi şaşırttı. Cinsel bölgeye giden kan akımı, performans için büyük önem taşıyor. Karpuz içerdiği sitrülin" maddesinin cinsel bölgenin kanlanmasını sağlamasıyla ilgili detay herkesi hayretler içinde bıraktı.
|
|
 |
İnsanların en sık tükettiği meyvelerin başında gelen karpuzla ilgili bir bilgi, duyan herkesi şaşırttı. Cinsel bölgeye giden kan akımı, performans için büyük önem taşıyor. Karpuz içerdiği sitrülin" maddesinin de cinsel bölgenin kanlanmasını sağladığı yönündeki bilgi duyanları hayrete düşürdü. Uzmanlar, özellikle cinsel sorunlar yaşayan kişilerin bol bol karpuz tüketmesinde yarar olduğunu ifade ediyor.
|
|
 |
Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Sezgin, ramazan süresince iftar ve sahurda dört temel besin grubunu oluşturan "süt ve süt ürünleri", "et-yumurta-kurubaklagiller", "sebze ve meyve" ile "ekmek ve tahıllar"ın dengeli biçimde tüketilmesi gerektiğini belirtti.
|
|
 |
Bursa-İzmir Otoyolu'nda maden ocağına dinamit taşıyan kamyon, sebze yüklü kamyonetle çarpıştıktan sonra devrildi. Kazada kamyonun kasasında bulunan dinamitler yola saçıldı ve İzmir istikameti ulaşıma kapatıldı. Sürücüler hafif şekilde yaralandı ve olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
|
|
  |
Uzman Diyetisyen İrem Akpolat, ideal kilonun sağlıklı bir yaşam tarzıyla mümkün olduğunu belirtti. Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve doğru yağ kaynaklarının tercih edilmesi kilo kontrolü için önemli faktörlerdir. Ayrıca, günlük olarak yeterli miktarda sebze, meyve ve su tüketimi de sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçasıdır. Tuz tüketimi ise özellikle kronik hastalığı olan bireylerde sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı yaşam tarzıyla birlikte ideal kiloya ulaşmak daha kolay olacaktır.
|
|
 |
Van Ticaret Borsası (VANTB), Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru sonucu Sıhke kavununa Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Sıhke kavunu, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillendi. Sıhke kavunu, dünyada eşi benzeri olmayan bir ürün olup, özellikle şeker hastaları için bulunmaz bir üründür. Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy, Sıhke kavununun şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları için olumlu katkılar sağlayabileceğini belirtti.
|
|
 |
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatma Tayhan, yaz mevsiminde su başta olmak üzere ayran, cacık, maden suyu gibi içeceklerin tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti. Aşırı sıcaklarda sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tayhan, günde en az 2-2,5 litre su içilmesini önerdi. Ayrıca, sıcak havalarda beslenme tercihlerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Tayhan, sebze, meyve ve tam tahıl ağırlıklı beslenme, Akdeniz diyeti ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirtti.
|
|
 |
Terme İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapan diyetisyen Seda Gözübüyük, yaz mevsimiyle birlikte yaşanan sıcak hava dalgalarında vatandaşları su tüketimi ve beslenme noktasında uyardı. Yüksek sıcaklıkların etkisiyle vücutta terleme artar ve su kaybı yaşanır. Bu nedenle su tüketimi önemlidir. Ayrıca sindirimi zor olan yiyecekler yerine meyve, sebze ve yoğurt gibi gıdalar tercih edilmelidir.
|
|
 |
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, çocuklarda obezitenin arttığını ve kötü beslenme, yetersiz fiziksel aktivite gibi etkenlerin yanı sıra sebze tüketiminin de yetersiz olduğunu belirtti. Ayrıca, kronik göbek yağlanmasının büyüme gelişmesi açısından problem yarattığını ve boy uzamasını engellediğini söyledi.
|
|
 |
Kanser başlangıcı teşhisi konulan ve kemoterapi gören iki çocuk annesi Belgin Taş, Mezitli Belediyesi Hobi Bahçesi ile yeniden hayata tutundu. Mersin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın projeleri arasında yer alan Hobi Bahçesi projesi, emekli vatandaşların toplumsal hayata katılımını artırmada büyük bir katkı sağlamaya devam ediyor. Taş, Hobi Bahçesi sayesinde çeşitli sebze, meyve ve çiçekler yetiştiriyor ve toprağın iyileştirici gücüne inanıyor. Hastalığının gerilediğini öğrenen Taş, burada hastalığıyla başa çıktığını söyledi.
|
|
 |
Özel bir hastanenin Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yaşar Tuna, toplumda her 100 kişiden birinde ortaya çıkan buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan gluten adlı proteine hassasiyetin neden olduğu çölyak hastalığının en önemli nedenlerinin, sebze ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi beslenmeden uzaklaşmak ve teknolojik tohumların artması olduğunu söyledi.
|
|
 |
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, koronavirüsten korunmanın en etkili yolunun hijyen ve güçlü bağışıklık sistemi olduğunu söyleyerek, "Her renk sebze-meyvenin kendi içinde farklı bir antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır" dedi.
|
|
 |
İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Atilla Özkan, multipl miyelom tanısının ağırlıklı olarak 65-70 yaşları arasında konduğunu belirterek, "Sebze ve balık ağırlıklı beslenenlere oranla hayvansal yağ ağırlıklı beslenenlerde ve şişman kişilerde bu hastalık daha sık gözlenebiliyor" dedi.
|
|
 |
Türk Nöroloji Derneği İnme Grubu Moderatörü Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, inmenin, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, inme geçirmemek için sağlıklı beslenmek, kullanılan yağ ve tuz miktarını azaltmak, meyve ve sebze miktarını artırmak, kilo almamak,...
|
|
  |
Kurban Bayramında et tüketimine dikkat Diyetisyen Seda Albayrak; " Et anında tüketildiğinde hazımsızlık ve şişkinlik gibi birçok rahatsızlıkla karşılaşılabilir" "Et, fırınlama, ızgara, ve haşlama şeklinde tüketilmeli, kızartma ile kavurmalardan uzak durmalıyız" "Kırmızı eti sebze ve meyve...
|
|
 |
Iğdır'da yaşayan bir çift, ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Kadın hayatını kaybederken, eşi yoğun bakım tedavisiyle hayata tutundu. Doktorlar, ev yapımı konservelerin uygun koşullarda sterilize edilmesi ve son kullanma tarihinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Gıda mühendisleri ise konserve yapımında temizlik, hijyen ve ısıl işlemin önemine dikkat çekti.
|
|
 |
Sağlıklı yaşam ve vegan beslenme paylaşımları ile sosyal medyada milyonlarca takipçisi bulunan 39 yaşındaki Zhanna Samsonova, Doğu Asya'daki tur sırasında rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Son 10 yıldır sadece vegan bir şekilde beslenen Samsonova'nın Malezya'da kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği açıklandı. Son 6 yıldır su yerine sebze ve meyve suyu içen Sasonova'nın ölüm nedeninin 'açlık' olduğu kaydedildi.
|
|
  |
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte su kaybının sebep olabileceği hastalıklarla ilgili uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, günde 2,5 litre su içilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yağlı yiyeceklerden uzak durulması konusunda uyarıda bulunuyor. Su kaybıyla birlikte vücutta mineral kaybının da fazla olduğunu belirten uzmanlar, su tüketiminin artırılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sıcak havalarda sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin su kaybını ve mineral kaybını önleyeceği ifade ediliyor.
|
|
 |
Terme İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapan diyetisyen Seda Gözübüyük, yaz aylarında beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi. Beslenmede sağlıklı seçimler yapmanın vücut için büyük öneme sahip olduğunu belirten Gözübüyük, yüksek protein içeriğine sahip et tüketiminin vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağladığını ve meyve-sebze ağırlıklı beslenmenin sağlık için önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, yaz aylarında düzenli su tüketilmesi ve fiziksel aktivitelerin yapılmasının da önemli olduğunu belirtti.
|
|
 |
Tükettiğimiz gıdaların, saklanma koşullarının ve tüketim şekillerinin cilt sağlığını etkileyebileceğini belirten Dermatoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Mehmet Özeren, "Sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar serbest radikallerin oluşturduğu hücre hasarını engelleyerek cilt sağlığımıza katkıda bulunur.
|
|
  |
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala aşırıya kaçmadan sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat çeken İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, kırmızı etin yanında sebze ve meyve gibi lifli gıdaların tüketilmesini önerdi.
|
|
 |
Son dakika sağlık haberine göre Akdeniz tipi, bitkisel ağırlıklı, az kalorili beslenmenin ve düzenli tempolu yürüyüşün meme kanserine yakalanma riskini azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, "Vitamin değeri yüksek sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin meme kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
|
|
 |
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, sebze ve meyvenin bol tüketildiği, kırmızı etin oldukça azaltıldığı, balık ve zeytinyağına ağırlık verildiği 'Akdeniz Diyeti'nin başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünün gelişimini önlediği belirtti.
|
|
 |
Diyetisyen Emre Uzun ''Yılbaşından 15 gün önce daha az şekerli ve yağlı besinleri içeren bir beslenme programı oluşturup, öğünlerinizde taze sebze, meyve ve yağsız proteinlere ağırlık vererek kendiniz için yılbaşı hazırlıklarına başlamış olursunuz'', diyor.
|
|
 |
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı Kadın Sağlığı Danışma Merkezi'nde görev yapan diyetisyen Müge Kinaş, artan hava sıcaklıklarına bağlı olarak değişen beslenme düzeniyle ilgili bilgi verdi. Vatandaşlara sağlıklı beslenme önerileri veren Kinaş, su tüketimine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini, hafif yiyeceklere, sebze ve meyvelere yönelerek aşırı yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Ayrıca spor yapmanın özel bir saati olmadığını ancak güneşin dik açıyla geldiği öğlen saatlerinde spor yapılmaması gerektiğini söyledi.
|
|
  |
Kurban Bayramı'nda et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunan Diyetisyen Hanife Kara, haftada maksimum üç gün et yiyilmesi gerektiğini söyledi. Etin hafızası olduğunu belirten Kara, eti dinlendirmenin daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Ayrıca pişirme yöntemine dikkat edilmesi ve yanında sebze tüketilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
|
|
  |
Kurban Bayramı öncesinde beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Eda Mancoğlu, porsiyon kontrolü yapabilmek için özellikle misafirliklere aç gidilmemesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca et yanında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili de tavsiyeler veren Mancoğlu, sindirim konusunda sorun yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Etin sindirimi zor olduğu için birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Mancoğlu, yanında sebze tüketilmesi gerektiğini de vurguladı. Ayrıca sıvı tüketiminin öğün sırasından ziyade yarım saat önce veya sonra yapılması gerektiğini söyledi. Misafirliklerde porsiyon kontrolü yapılması ve tatlı yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi önerisinde bulunan Mancoğlu, son öğünün yatış saatine göre ayarlanması gerektiğini de hatırlattı.
|
|
 |
"Bayram sonrası detokslarıyla kendinize eziyet etmeyin""Detoks adı altında sebze sularıyla geçirilen günlerin literatürde hiçbir şekilde yeri yoktur" – Kurban Bayramı süresince yenen yemeklerin ölçülü olması ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr.
|
|
 |
Kuersetinin, birçok meyve, sebze ve tohumda bulunan doğal bir pigment olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Kuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar" dedi.
|
|